Dieta niskoenergetyczna polegająca na dostarczaniu organizmowi określonej ilości kalorii w 5 posiłkach. Każdy posiłek posiada ściśle ustaloną wartość kaloryczną, przy czym najbardziej obfite jest śniadanie oraz obiad.
Kluczem do osiągnięcia sukcesu jest systematyczne spożywanie posiłków co 3 godziny oraz wypijanie co najmniej 1,5 litra płynów dziennie. Mimo niskiego spożycia energii, odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczają wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mikroelementy. Optymalna ilość białka umożliwia utrzymanie uczucia sytości.
Jest to dieta polecana w szczególności kobietom, które prowadzą mało aktywny i siedzący tryb życia. Umożliwia ona na utratę wagi na poziomie 1 – 1,5 kg tygodniowo.
Przykładowe menu:
Dzień I
Śniadanie:
Cynamonowy serek wiejski z jabłkiem i pełnoziarnistym pieczywem
II Śniadanie:
Sałatka owocowa
Obiad:
Zrazy indycze nadziewane papryką i serkiem ziołowym, surówka z białej kapusty
Podwieczorek:
Ciasteczka owsiane
Kolacja:
Pikantna zupa z ciecierzycą i pomidorami
Dzień II
Śniadanie:
Omlet z kiełkami
II Śniadanie:
Napój morelowy
Obiad:
Pełnoziarnisty makaron penne ze szpinakiem i pieczarkami
Podwieczorek:
Carpaccio z buraczka
Kolacja:
Sałatka z wędzonej makreli z dodatkiem ogórka kiszonego i pietruszki