Dieta stworzona przez Michaela Montignaca, który zaprezentował za jej pomocą nowy sposób odżywiania się. Jego metoda kładzie nacisk nie na wartości kaloryczne spożywanych pokarmów, ale na ich możliwość podwyższenia poziomu cukru we krwi, co określa się mianem indeksu glikemicznego (IG). Dieta dzieli produkty żywnościowe pod tym względem na trzy grypy: o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym.
Znaczącą większość menu osoby korzystającej z metody Montignaca stanowi żywność o niskim indeksie glikemicznym. Dieta wyklucza całkowicie spożycie produktów o wysokim IG tj. produktów z białej mąki, ziemniaków czy cukru.
Metoda ta określa w konkretny sposób zasady łączenia ze sobą składników odżywczych, co jednak nie wpływa niekorzystnie na jej różnorodność.
Dieta polecana jest praktycznie dla każdego, szczególnie dla osób zagrożonych lub chorych na cukrzycę.
Przykładowe menu:
Dzień I
Śniadanie:
Serek homogenizowany z suszonymi pomidorami, oliwkami i oregano
II Śniadanie:
Kompot z jabłek i truskawek
Obiad:
Klopsiki z indyka podawane z fasolką szparagową w sosie pomidorowym
Podwieczorek:
Chłodnik z maślanki, rzodkiewki i pietruszki
Kolacja:
Zupa krem z brokułów z prażonymi pestkami dyni