Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, to grupa związków chemicznych, które silnie wspierają ludzki organizm. Większość osób zdaje sobie sprawę, że są czymś pożądanym w codziennej diecie, ale nie do końca wie,  dlaczego tak jest. Warto to wyjaśnić oraz dowiedzieć się, w jakich konkretnie produktach występują antyoksydanty. 

Jaką rolę odgrywają antyoksydanty w organizmie?

Głównym zadaniem antyoksydantów jest zwalczanie wolnych rodników w organizmie. Dlaczego to takie istotne? Wolne rodniki są cząstkami powstającymi w ludzkim ciele, w wyniku procesów metabolicznych oraz pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV, zanieczyszczenia środowiska, oraz palenie papierosów. Znacząco przyspieszają proces starzenia się komórek, a przez to wpływają nie tylko na nasze samopoczucie, ale i wygląd. Poza tym zwiększają również ryzyko rozwoju chorób, takich jak astma, zaćma, cukrzyca, miażdżyca, choroby serca oraz Alzheimer. Zbyt duża ilość wolnych rodników prowadzi do stresu oksydacyjnego, a to wiąże się z bólami głowy, bólami mięśni czy problemami z trawieniem. Podupada wówczas również układ odpornościowy, a podatność na wystąpienie najróżniejszych dolegliwości i chorób zdecydowanie wzrasta.

Jakie są najsilniejsze antyoksydanty?

Tę grupę związków chemicznych można podzielić na endogenne i egzogenne. Pierwsze są wytwarzane przez ludzki organizm w sposób naturalny; należy do nich na przykład melatonin. Drugie natomiast muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. Należą do nich przede wszystkim witaminy E, A oraz C. Na liście silnych antyoksydantów znajdują się również luteina, beta-karoten i polifenole. Wszystkie te związki mają kolosalny wpływ na kondycję organizmu, pracę wewnętrznych układów i organów oraz wygląd człowieka. Dlatego też warto zadbać o to, aby codzienna dieta zawierała między innymi właśnie te składniki.

Gdzie naturalnie występują antyoksydanty?

Antyoksydanty występują głównie w warzywach i owocach, a przede wszystkim w tych spożywanych na surowo. Wyjątek w tym zakresie stanowią pomidory, ponieważ są jedynym warzywem, które jest znacznie zdrowsze po przetworzeniu, niż na surowo. Dlatego warto sięgać po soki, przeciery czy passaty pomidorowe. Witamina C występuje przede wszystkim w cytrusach, papryce czerwonej czy w natce pietruszki. Witaminę E można znaleźć w dużych ilościach w orzechach, naturalnych olejach roślinnych oraz produktach pełnoziarnistych, a z kolei beta-karoten w pomarańczowych i czerwonych owocach oraz warzywach. W związku z tym, w codziennej diecie zdecydowanie najwięcej miejsca powinny zajmować właśnie owoce i warzywa. 

Kategorie: Blog

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *