CATERING DIETETYCZNY

kontakt@lekkismak.pl

Jaki wpływ ma olej z czarnuszki na odporność?

Nazywany złotem faraonów, olej z czarnuszki był doskonale znany już w czasach starożytnych. Dzisiejsze badania dowodzą jednak, że jego właściwości zdrowotne są jeszcze większe, niż kiedykolwiek przypuszczano. Składający się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, ma kolosalny wpływ na odporność ludzkiego organizmu. Jak dokładnie działa i w jaki sposób powinno się go spożywać? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.

Jak olej z czarnuszki pomaga na odporność?

Według ekspertów skupiających się na działaniu oleju z czarnuszki ma on właściwości immunomodulujące, a to oznacza, że wpływa pozytywnie na działanie układu odpornościowego. Czarnuszka zawiera bowiem cenne związki bioaktywne, które silnie stymulują układ odpornościowy i mobilizują go do efektywnej pracy. Spożywanie oleju z czarnuszki podnosi ilość walczących komórek w układzie odpornościowym, ale również działa przeciwzapalnie i kojąco. Z kolei działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe powoduje, że złoty płyn z czarnych nasion nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Tak wielotorowe działanie sprawia, że olej z czarnuszki pomaga na dolegliwości żołądkowe, a w wielu przypadkach skutecznie hamuje rozwój niechcianych dolegliwości. Zaleca się go szczególnie osobom bardzo podatnym na przeziębienia, a także cierpiącym na przewlekłe infekcje.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki ma bardzo charakterystyczny smak i aromat, które mają wielu zwolenników. W rezultacie może być dodawany do dressingów sałatkowych i używany jako dodatek do wszelkich potraw na zimno, zapewniając im pieprzno-orzechowy smak. Bardzo ważne jest to, aby nie poddawać go obróbce termicznej, ponieważ straci wówczas swoje cenne właściwości. Jeśli jednak nie chcemy używać go do potraw, ponieważ jego smak nam nie odpowiada, zalecane jest spożywanie go samodzielnie, bez dodatków. Optymalna dawka dzienna oleju z czarnuszki to jedna lub dwie łyżeczki. Warto robić to w trakcie posiłku albo stosować olej z odrobiną miodu, aby w taki sposób zniwelować jego intensywny smak. Uważa się, że olej działa najskuteczniej, kiedy jest stosowany na czczo, ale dla wielu osób może to być trudne. Jednym z lepszych rozwiązań jest stosowanie oleju, zaczynając od mniejszej dawki, aby finalnie wypijać dwie łyżeczki dziennie. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki wpłynie pozytywnie nie tylko na układ odpornościowy, ale również na perystaltykę jelit oraz układ krążeniowy.

Kategorie: Blog

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *