CATERING DIETETYCZNY

kontakt@lekkismak.pl

Oleje zimnotłoczone są produkowane w niskiej temperaturze, a w związku z tym, zachowują wszelkie swoje właściwości i często mają działanie prozdrowotne. Stanowią nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również naturalny suplement diety mający niebagatelny wpływ na nasz organizm. Które oleje zimnotłoczone są najlepsze? Na jakie dolegliwości najlepiej je stosować?

Olej lniany

Olej lniany produkowany jest z nasion lnu, a jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że stanowi bardzo popularny produkt wśród osób ceniących zdrowy tryb życia. Stanowi źródło kwasu omega-3, a także witamin i składników mineralnych, bez których nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Regularne spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na pracę serca oraz redukuje ryzyko powstania zatorów. Olej lniany jest również znany ze swojego korzystnego działania na układ trawienny. Nie tylko reguluje perystaltykę jelit, ale też tworzy w układzie pokarmowym ochronną powłokę i redukuje objawy wrzodów żołądka czy dwunastnicy. 

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki wytwarza się z czarnych nasion rośliny czarnuszki, które w kuchni często występują w charakterze przyprawy. Podobnie jak one, tak i olej charakteryzuje się korzennym smakiem, dlatego stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pozwala szybciej wyleczyć infekcje górnych dróg oddechowych. Ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze. Można go również wykorzystywać w kosmetyce, ponieważ zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy — dzięki temu mocno spowalnia proces starzenia się skóry. Eksperci zalecają stosowanie go również osobom, które zmagają się z atopowym zapaleniem skóry czy trądzikiem.

Olej z nasion wiesiołka

Olej z nasion wiesiołka jest najczęściej zalecany kobietom, ponieważ ze względu na bogactwo substancji odżywczych, doskonale wpływa na wygląd paznokci, włosów oraz skóry. Nie oznacza to jednak, że nie ma innych właściwości. Olej z wiesiołka jest bezcennym wsparciem terapii wielu chorób i dolegliwości, do których można zaliczyć zaburzenia hormonalne, bolesne miesiączki czy też pierwsze objawy menopauzy. Jego lekko orzechowy smak sprawia, że stanowi doskonały dodatek do koktajli owocowych, słodkich śniadań na bazie jogurtu naturalnego, deserów, oraz wielu innych potraw, słodkich, jak i wytrawnych.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *