CATERING DIETETYCZNY

kontakt@lekkismak.pl

Superfoods, zwane również superproduktami, to produkty spożywcze cechujące się działaniem prozdrowotnym. Duże natężenie soli mineralnych, witamin i innych składników odżywczych w superproduktach sprawia, że warto je dołączyć do codziennego jadłospisu i zapewnić organizmowi potężną dawkę niezbędnych składników. Niektóre z nich idealnie sprawdzają się właśnie do walki z problemem wypadających włosów. Na które warto się zdecydować, by najlepiej wpływały na zdrowie naszej skóry głowy i włosów?

Jagody acai

Jagody acai, nazywane również brazylijskim superowocem, pochodzą z Amazonii i od jakiegoś czasu cieszą się rosnącą popularnością wśród miłośników superfoods. Ciemnofioletowe jagody zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy oraz szereg składników mineralnych, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również antyoksydanty, odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami, które osłabiają włosy i niszczą ich strukturę. Jagody acai często sprzedawane są w proszku i wystarczy tylko 5 g dziennie, aby skutecznie zadbać o kondycję włosów i zniwelować problem ich wypadania. Proszek świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów czy słodkich koktajli.

Jagody goji

To kolejne, magiczne w swoich właściwościach jagody, które mogą przyczynić się do poprawy formy włosów. Owoce kolcowoju chińskiego obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru, poprawiają jakość snu oraz łagodzą objawy menopauzy, Badania dowodzą, że zawierają aż dwadzieścia jeden cennych minerałów i mnóstwo witamin, dlatego przyśpieszają regenerację komórek. Dołączone do stałej diety doprowadzą do tego, że włosy będą silne, zdrowe i lśniące. Poza tym poprawią również wygląd skóry i wzmocnią paznokcie.

Spirulina

Spirulina to alga morska, która w sklepach ze zdrową żywnością sprzedawana jest w formie ciemnozielonego proszku. Pośród wszystkich cennych wartości odżywczych, zawiera również sporo jodu, który odpowiada za prawidłową pracę tarczycy. Ta z kolei, ma kolosalny wpływ na kondycję włosów. Spirulinę można dodawać do najróżniejszych potraw i warto to robić, nie tylko i wyłącznie w trosce o włosy. Spirulina zawiera mnóstwo witamin, soli mineralnych i kwasu tłuszczowego, a w rezultacie działa odtruwająco na organizm, zwiększa odporność i pomaga w leczeniu anemii. Nie bez znaczenia jest fakt, że dzięki swoim właściwościom, spirulina wspomaga osoby będące na diecie odchudzającej i pozwala im szybciej zgubić zbędne kilogramy.

Kategorie: Blog

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *