Superfoods, zwane również superproduktami, to produkty spożywcze, które cechują się szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi. W ostatnim czasie cieszą się rosnącą popularnością, a ich regularne spożywanie dostarcza organizmowi mnóstwo składników odżywczych i powoduje, że niektóre organy funkcjonują lepiej czy też są odporniejsze na rozwój chorób. Jakie superfoods każdy powinien dołączyć do swojego jadłospisu i w jaki sposób one działają? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi.
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty to niepozorna roślina, która powszechnie jest spotykana na łąkach. Sprzedaje się ją w formie proszku, który ma na tyle nieinwazyjny smak, że może być dodawany zarówno do zup, jak i do deserów czy słodkich koktajli. Inną opcją jest kupno samych nasion albo oleju. Dlaczego warto spożywać ostropest? Ponieważ zawiera sylimarynę, czyli substancję, która wpływa bardzo korzystnie na układ odpornościowy, a przede wszystkim na pracę wątroby. Ten superprodukt jest zalecany nie tylko podczas leczenia zatruć i marskości wątroby, ale też poprawia jej kondycję, jeśli jest stosowany regularnie w ramach profilaktyki.
Jagody acai
Jagody acai to owoce rosnące w lasach deszczowych Amazonii, a ich właściwości są szalenie cenione przez miłośników zdrowego trybu życia. Są bogate w witaminy i antyoksydanty, dzięki czemu wspomagają układ odpornościowy, układ krążeniowy i funkcjonowanie mózgu. Badania dowodzą, że w czerwonych owocach znajduje się mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, składników mineralnych, a także kilkadziesiąt zdrowych substancji, które nie występują w żadnych innych owocach. Jagody acai są najczęściej sprzedawane w formie suszonej lub w formie proszku. Pierwsza opcja świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do sałatek, a z kolei proszek można dodawać do ciast, koktajli owocowych czy deserów.
Olej lniany
Właściwości oleju lnianego są cenione od lat, ale dopiero współczesne badania dowodzą, że rzeczywiście złoty płyn w pełni zasługuje na miano superproduktu. Tłoczony na zimno olej lniany charakteryzuje się orzechowym posmakiem; może być pity na czczo, dodawany do sałatek czy używany jako dodatek do mięs. Dlaczego warto z niego korzystać? Olej lniany wpływa korzystnie na działanie układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu jest wielkim pomocnikiem podczas odchudzania i pomaga kontrolować wagę. Okazuje się również, że olej lniany wykazuje właściwości łagodzące dla układu pokarmowego, a ponadto znakomicie wpływa na skórę, jeśli stosuje się go zewnętrznie.
0 komentarzy