W ostatnich latach trwa moda na domowy chleb i coraz więcej osób szczyci się tym, że wraz z domownikami jedzą tylko własne wypieki. Dzięki temu każdy może mieć pod kontrolą jakość i zawartość pieczywa, tworząc przepyszne, domowe chleby, według tradycyjnych przepisów. Jednym z najpopularniejszych dodatków do zdrowych chlebów jest właśnie czarnuszka. Dlaczego warto z niej korzystać i jak zrobić pyszny chleb z czarnymi nasionkami? 

Czym jest czarnuszka i jakie ma właściwości?

Czarnuszka to roślina, którą można spotkać na kilku kontynentach — swoją nazwę zawdzięcza czarnym nasionkom. Ich właściwości były znane już w czasach starożytnych, a dziś cenią je przede wszystkim miłośnicy zdrowego stylu życia. Czarnuszka wyróżnia się intensywnym pieprzno-orzechowym smakiem, dlatego stanowi dodatek do wielu potraw. Nie bez znaczenia są tutaj jej właściwości, bowiem w małych nasionkach znajdują się cenne witaminy i składniki mineralne. Ich spożywanie ma działanie przeciwbólowe, ochronne dla nerek i wątroby, a poza tym poprawia stan skóry, włosów i paznokci. 

Przepis na chleb z czarnuszką

Składniki:

700 g mąki pszennej typu 650

150 ml mleka

300 ml ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

35 g masła

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania

Drożdże pokrusz do miski, dodaj do nich cukier, dwie łyżki mąki i pięć łyżek ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na piętnaście minut. Po upływie tego czasu dodaj wszystkie pozostałe składniki. Masło musi być roztopione. Następnie całość wymieszaj. Dodaj cztery łyżki czarnuszki i całość zmiksuj na jednolitą masę. Z ciasta zrób kulę, włóż ją do miski, przykryj ręcznikiem i zaczekaj, aż spęcznieje. Ciasto powinno mieć dwa razy większą objętość.

Gotowe ciasto przełóż na blat wysypany mąką i ugniataj przez chwilę, aby pozbawić je nadmiaru powietrza. Uformuj z niego bochenek lub dwa mniejsze, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj na piętnaście minut. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Chleb delikatnie natnij z wierzchu, posmaruj wodą i posyp czarnuszką. Piecz chleb przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez trzydzieści minut. 

Wyciągnij chleb z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Chleb najlepiej smakuje zaraz po przestygnięciu. Warto łączyć go z prawdziwym masłem, wędlinami, świeżymi warzywami i serami. Jego przygotowanie może wydawać się nieco czasochłonne, ale efekt finalny zachwyca smakiem i aromatem, a nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować na raz większą ilość ciasta.

Kategorie: Blog

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *