CATERING DIETETYCZNY

kontakt@lekkismak.pl

Czarnuszka jest rośliną z rodziny jaskrowatych, która zawdzięcza swoją nazwę czarnym nasionkom znajdującym się w jej owocach. To właśnie ich właściwości prozdrowotne są na tyle cenione, że nasiona zaliczane są do superfoods i wykorzystywane do produkcji zdrowego oleju z czarnuszki. Jego właściwości były znane już w czasach starożytnych i nic nie wskazuje na to, aby czarnuszka miała utracić swoją popularność. Dlatego warto się dowiedzieć, jak olej z czarnuszki wpływa na nasze zdrowie.

Co zawiera olej z czarnuszki?

Jak wszystkie superprodukty, olej z czarnuszki jest prawdziwą kopalnią cennych składników odżywczych. Mniej więcej osiemdziesiąt pięć procent jego składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, a w tym kwas linolowy oraz kwas oleinowy. Zawiera witaminę E, biotynę, beta-karoten i przeciwutleniacze, a także szereg składników mineralnych, takich jak cynk, potas, żelazo czy miedź. Nazywany złotem faraonów, olej z czarnuszki zapewnia organizmowi mnóstwo składników, bez  których nie jest on w stanie sprawnie funkcjonować, a poza tym wyróżnia się za sprawą korzennego posmaku i aromatu.

Jakie właściwości lecznicze ma olej z czarnuszki?

Badania dowodzą, że olej z czarnuszki ma silne działanie antyoksydacyjne, przez co jest w stanie skutecznie obniżać ciśnienie tętnicze. Niweluje objawy alergii, hamuje rozwój cukrzycy i miażdżycy, wspiera pracę układu trawiennego i pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Nie jest to jednak pełna lista właściwości oleju z czarnych nasion. Jak się okazuje, cechuje się on również działaniem antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwpasożytniczym, dlatego może być skuteczny w zwalczaniu owsików oraz tasiemca. Co równie ważne, olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne, które może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie, oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe — zapobiega wtórnym infekcjom bakteryjnym, które często występują w przypadku zakażeń wirusowych.

Olej z czarnuszki jako kosmetyk

Olej z czarnuszki sprawdza się również jako naturalny kosmetyk, łagodzący skutki poparzeń słonecznych czy wszelkie podrażnienia. Jego regularne stosowanie może również zniwelować problemy z cerą, takie jak trądzik, liszaj czy nawet atopowe zapalenie skóry. Wiele kobiet decyduje się na stosowanie olejku w ramach codziennej pielęgnacji, ponieważ zawiera on antyoksydanty i hamuje proces starzenia się skóry, zapewniając jej elastyczność i promienny wygląd.

Kategorie: Blog

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *