CATERING DIETETYCZNY

kontakt@lekkismak.pl

Produkowany z czarnych nasionek olej, znany jest ze swoich właściwości leczniczych od lat, a od jakiegoś czasu cieszy się coraz to bardziej rosnącą popularnością, zwłaszcza wśród osób ceniących wpływ naturalnych produktów na zdrowie. Jakie są właściwości oleju z czarnuszki, jak i po co go stosować oraz co jeszcze warto o nim wiedzieć? Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na jego temat.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej; znano go nawet w  czasach starożytnych. Badania potwierdzają, że składa się w ponad osiemdziesięciu procentach z nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których zalicza się między innymi kwas linolowy oraz kwas oleinowy. Jest również cennym źródłem witaminy E, beta-karotenu, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, żelazo i wapń. Olej z czarnych nasionek ma właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwalergiczne. Jest w stanie obniżyć ciśnienie tętnicze i wpływa korzystnie na działanie układu trawiennego. 

Jak i kiedy stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym smakiem, który przywodzi na myśl przyprawy korzenne oraz pieprz. W związku z tym z powodzeniem może być stosowany jako dodatek do wielu potraw, a zwłaszcza jako baza dressingów sałatkowych. Można go również spożywać regularnie, bez żadnych dodatków, ale bardzo ważne jest to, aby nie poddawać go żadnej obróbce termicznej, ponieważ wówczas straci najlepsze zdrowotne właściwości. Ze względu na swoje działanie przeciwpasożytnicze, zaleca się go osobom zmagającym się z owsikami i tasiemcem. Poza tym znajdzie także zastosowanie w przypadku różnych dolegliwości żołądkowych. Powinien być spożywany w okresie jesiennym i zimowym, kiedy odporność organizmu jest niższa. Wynika to z tego, że olej z czarnuszki nie tylko ją zwiększa, ale też pozwala przyśpieszyć znacząco leczenie górnych dróg oddechowych. 

Olej z czarnuszki — naturalny kosmetyk

Wiele osób zachwyca się smakiem oleju z czarnuszki i wykorzystuje go głównie w kuchni, czerpiąc przy okazji korzyści zdrowotne. Tymczasem, jest on także doskonałym kosmetykiem. Stosowany na skórę, łagodzi podrażnienia oraz oparzenia słoneczne. Jest też bardzo pomocny w leczeniu dolegliwości dermatologicznych, takich jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Z kolei wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że jego regularne używanie spowalnia proces starzenia się skóry. Mogą go więc z powodzeniem stosować osoby, które chcą, aby ich skóra była elastyczna i promienna.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *