Czarnuszka to roślina występująca w Zachodniej Azji oraz w krajach śródziemnomorskich. Wyróżnia się za sprawą czarnych nasionek, które stanowią przyprawę o charakterystycznym smaku, i z których produkuje się niezwykle zdrowy dla organizmu olej. Związki zawarte w czarnuszce poprawiają odporność, obniżają poziom glukozy we krwi i nadciśnienie tętnicze, wspomagają leczenie astmy, oraz mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Te niepozorne nasionka zawierają mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B i witaminę A, E i F oraz sole mineralne, takie jak żelazo, potas czy selen. W rezultacie jest ona bardzo cennym dodatkiem do wielu smacznych, a przede wszystkim zdrowych przekąsek. W takie smakołyki można zaopatrzyć się w sklepach ze zdrową żywnością albo przygotować samodzielnie.

Smaczne paluszki z czarnuszką

W przypadku tego przepisu aromatyczna czarnuszka zastępuje niezbyt zdrową sól. Do przygotowania 12 grubych paluszków z czarnuszką, należy przygotować 100 g mąki orkiszowej, 50 g mąki ryżowej, 25 g zmielonego słonecznika, 25 g czarnuszki, pół łyżeczki soli, 50 ml wody i 30 g masła klarowanego. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni, a w międzyczasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki tak, aby stanowiły jednolitą masę. Następnie trzeba podzielić ciasto na równe części, a potem uformować z nich paluszki, które układa się na blasze wyłożonej papierem. Przekąskę piecze się przez trzydzieści minut w trybie góra-dół z termoobiegiem.

Cebularze z czarnuszką

Cebularze z czarnuszką to pomysł na przekąskę, która z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie w pracy lub szkole. Do ich przygotowania potrzeba 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 dag drożdży, 150 ml wody, 2 łyżki oleju, 5 cebul, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki czarnuszki, 10 dag sera żółtego, nieco oliwy oraz soli i pieprzu. Pierwszym etapem jest rozpuszczenie drożdży i cukru w ciepłej wodzie, dodanie mąki i zagniecenie ciasta, które następnie trzeba przykryć ręcznikiem kuchennym, a potem zaczekać pół godziny aż wyrośnie. W tym czasie cebulę pokrojoną w piórka należy zeszklić lub przyrumienić na oliwie, razem z solą i pieprzem. Z ciasta formuje się placuszki, na których należy ułożyć cebulę, starty ser i czarnuszkę. Całość powinno się piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 220 stopni przez dwadzieścia minut. Tak przygotowane cebularze z czarnuszką smakują dobrze zarówno na ciepło — zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *